Hur värmer andra föreningar sina lokaler? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av nicke, Tuesday, January 22, 2008, 13:03 (5910 dagar sedan) @ Rune Eriksson

"Luftvärmepumpar betalar sig vanligen på 1-2 år."

Mja, 3-4 år snarare. beroende på om du gör hela installationen själv med förfyllda ledningar eller ej. Det är väl mindre splitar vi pratar om här som ej är lämpliga för större lokaler. Två splitar kan räcka för ett mindre stationshus. Men visst är det en bra affär.
För längre dragning måste kyltekniker till som vacuumsuger och fyller på rätt mängd. Kontroll av större anläggning bör ske med 2-3 års mellanrum.

"För 8000:- får man en luftvärmepump av välkänt fabrikat om man köper där de är billigast."
Kan stämma enligt ovanstående. Panasonic är det bästa märket och är lite dyrare. Det är viktigt att de är försedda med värmestavar i utedelen (anpassad för nordiskt klimat) då kondensvattnet annars riskerar att frysa sönder aggregatet på vintern. De billigare värmepumparna kan det vara si och så med den saken. Kan då vara ett "tillägg".

"Det är vanligt att elbehovet för uppvärmning minskar med 50-65% med luftvärmepump såvida man inte bor i norrland." Riktigt. Under -10 minskar effekten påtagligt.

"Ytjordvärme är ett annat bra alternativ för museijärnvägar. 400m slang (för värmepump som avger 10kW) kostar 4000:- Kan lätt plöjas ner i banvallen."

Att lägga ner kylmedieslangen i banvallen avrådes på det bestämdaste ifrån!
Marken riskerar att frysa och tjälskador uppstår. Banvallen kan röra på sig.
Många som lagt den i gräsmattan vittnar om att den blivit förstörd (permafrost). Det allra bästa är sjövärme, släng slangen i en å om tillstånd kan fås. Det är en vatten-spritblandning s k "Brine" på minst 28 % och därför miljövänlig om läckage uppstår.

nicke B


Hela tråden: