Järnvägare i Östergötland förenen eder! (Järnvägs- och Museiföreningar)

av nicke, Tuesday, January 22, 2008, 22:46 (5910 dagar sedan) @ Christer Andersson

"Linköping är den bästa platsen för ett järnvägsmuseum till minne av östgötasmalspåret, just därför att staden var spindeln i nätet under smalspårets gyllene år. Härifrån gick förbindelserna till Ringstorp, Borensberg, Motala, Skänninge och Vadstena/Ödeshög. Här fanns lokverkstäderna och MöJs administrativa huvudkontor.
Låt oss nu inte stirra oss blinda på trafiken och att fordonen ska rulla, det viktiga är att de bevaras."

Jag kan inte hålla med om detta.
Fordon tagna ur sitt sammanhang uppställda i en hall är lika intressanta för en vanlig turist som en samling stenyxor på museet. Vi behöver inte fler stenyxor i montrar, och vi behöver inte fler fordon i trista plåtskjul.

Ett modernt järnvägsmuseum ska visa en realistisk glimt av en svunnen järnvägsapparat, levandegjort av människor och rullande materiel. Det ska lukta kreosot och stenkolsrök, dieselavgaser och ånga. Ståj och glam. Familjer går inte till rikshistoriska museet i stockholm, de åker hellre ända till södertälje och besöker Tomtitts experiment med kidsen. Jag förstår dem, barnlös och allt. Ska fan stå och glo på gammalt junk i en dyster lokal. Att sedan vi andra littera-muppar går igång på ovanstående reliker är givet hur bra som helst, men hur många är vi? Och inga pengar spenderar vi heller. En barnfamilj spenderar i reella kronor mer på ett dagsevenemang än en tågmupp med kamera på magen och medhavd kaffetermos.

Nä, på samma sätt som det inte går att bromsa sig ur en uppförsbacke så går det inte att spara sig ur en kris. SYNS MAN INTE SÅ FINNS MAN INTE en gammal tes som fortfarande gäller.

nicke Bergqvist, medlem GHJ


Hela tråden: