Urvalstester (Järnvägs- och Museiföreningar)

av KY-elev ⌂, Hallsberg, Wednesday, July 30, 2008, 23:02 (5748 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Kan också nämna de urvalstester vi gjorde förra året.

Första dagens tester omfattade sju olika skriftliga delprov, så kallade papper och penna test. Den sökande var tvungen att få minst betyg fem (av nio) på varje enskilt delprov för att gå vidare. Det som testas är bland annat simultankapacitet, ordförståelse, matematisk förmåga, rumsuppfattning och spatial förmåga. Varje delprov sker på tid där tiden varierar mellan sex till tjugo minuter. Allt eftersom testerna genomförs gallras sökande ut. Slutligen får alla kvarvarande sökande skriva ett personligt brev samt fylla i ett undersökningsformulär (240 frågor)som är adresserat till psykologen den sökande möter i steg två. Det som är viktigt är att inte sitta och chansa och lösa många uppgifter utan att lösa uppgifterna rätt. Dock finns en miniminivå man måste nå upp till.

De som är kvar efter första dagen kallas till steg två. Tillsammans med en psykolog genomför den sökande tre olika apparattester. Dessa mäter arbetskapacitet, vigilans, simultankapacitet och kortminnesförmåga. Efter avslutade tester får den sökande veta om han eller hon gått vidare. Då följer också ett kort samtal med psykologen. Precis som dag 1 är det viktigt är att inte sitta och chansa.

Steg 3 är en vanlig läkarundersökning. Den sökande får inte ha vakenhetsrubbningar eller allvarligare neurologiska sjukdomar. Normal hörsel samt normalt färgseende är också ett krav. Själva undersökningen tar 30 minuter och är inte speciellt omfattande i sig. Klarar man alla tre stegen är den sökande garanterad en utbildningsplats.

Till vår kurs klarade 11 % alla tester och antogs.


Hela tråden: