Flåsjön med omnejd (Arkiv/forskning/litteratur)

av Henrik Mundt @, Wednesday, January 23, 2008, 14:58 (5910 dagar sedan)

Indlandsbanan har jubileum nästan varje år i den meningen att alltid finns det någon bit som fyller någonting "i år" och kul är väl det! Så mycket större anledning att fråga om något.
I familien har vi en stuga utmed sträckan Strömsund - Hoting.
Vid Flåsjön fanns fram till någonggång på 50 - talet en station som verkar totalt bortglömt nämligen Flåsjön station. Det fanns vattenttorn/häst och pump vid sjön. Tornet håller på att rasa men pumpen är fortfarande vid god hälsa. Stationsbyggnad med godsmagasin och ett par hus till, är borta sedan år tillbaka - godsmagasinet blev till uthus i Strömsund för 5000:- kr för 10 år sedan. Sedan fanns det banvaktsstuga som finns kvar än.
Från stationen fanns stickspår till Flåsjökajen. Här landade ångbåten, dom siste åren som bogserare av stockar. En del stockar blev lastade på vangnar för vidare transport. Och vid något tillfälle blev godsvangnar sjösatta när stinsen ungar hade pelat vid bromsanordningen på stickspåret.
Längre mot norr (ca 2 km) fanns enhållplats vid vägen till Rossön som enligt uppgift skulle heta något i stil med "Rensjökullen". Här kunde folket från Hallviken och Ö Havsnäs kliva på tåget.
Nu till frågan: Finns det någon som vet mera om området? Finns det någon som har bilder härifrån?
Skulle uppskatta om man kunde få redan något!


Hela tråden: