Tågstäderskor som medföljde tåget (Järnvägspersonal)

av Fredrik Lundström, Friday, May 17, 2013, 20:14 (3995 dagar sedan) @ Donkeyman

Jag minns bara att i barndomen, dvs 1950- och 60-talet så kom det ombord på "Nordpilen" ett gäng med stabila damer som bäddade och fällde ned sängarna. Var de kom ombord minns jag inte men det var ju innan nattsträckan började, dvs kanske i Bollnäs, Ånge eller något sådant. När man reste söderut skedde samma sak. Någon eller några stationer söder om Boden, dvs kanske klockan 20-21 kom samma gäng ombord och organiserade kojerna för natten.

Trots att jag är regelbunden resenär med "Nordpilen" sedan tidigt 50-tal så minns jag inte när man slutade att bädda upp kojerna och i stället övergick till att låta de resande själv fälla ned mellan- och överkoj samt bädda upp underkoj minns jag inte. Men det måste rimligen ha varit någon gång på 1980-talet.

Jag kan fråga min chef, han borde veta, då det var han som lade ner bäddningen på "Nordpilen" en gång i tiden! :-).

Numera bäddas nattågen på två sätt. "Norrlandsbäddning", där man lägger ligg- och sovvagnar i sittläge från utgångsstationen och "vanlig bäddning" där alla sängar är nerfällda i sov- och liggvagnar. WL4 bäddas dock alltid med den nedre bädden nedfälld, eftersom denna av förklarliga skäl är fast.

Det har under vissa tidtabellsperioder de senaste åren förekommit att städpersonal planenligt följt med tågen från Kiruna till Narvik och bäddat/städat tågen, men det förekommer inte längre, annat än vid trafikstörningar. Hela denna vecka har t.ex nattågen bäddats/städats i Vännäs, av förklarliga skäl.


Hela tråden: