Om kompletterande intyg (Järnvägsmuseet informerar)

av HP, Saturday, November 09, 2013, 12:51 (3823 dagar sedan)

Hej igen! Regnigt idag och ungarna är nöjda, så jag kör på en grej till.

Angående förarbevis och kompletterande intyg så kan det vara bra för er som kör museitåg, och er som lägger tid på tillståndsfrågor i föreningarna att veta följande. Detta kanske alla redan vet, men om någon missat det så kanske detta är bra att läsa.

För dig som är förare och fått ut ett förarbevis
-Du är skyldig att tala om detta för de järnvägsföretag du kör för.
-Du har i grunden själv ansvar att beställa läkarundersökning och skicka i originalintyget till Transportstyrelsen. Läkaren ska vara godkänd av Transportstyrelsen och det är en speciell blankett för detta som finns på TS hemsida.
-Du ska ha ett kompletterande intyg utfärdat av det järnvägsföretag du kör för. Det blir alltså ett kompletterande intyg per förening (det går ej att åka på någon annans). Där står vilka loktyper mm som du är godkänd för hos just den föreninge/det järnvägsföretaget.

För dig som håller på med trafiksäkerhet hos en förening
-När en förare talar om att denne fått ett förarbevis ska ni utfärda ett kompletterande intyg i princip ögonaböj.
-Ni är skyldiga att ha ett register med massor av detaljer i, kring den person som har ett utfärdat kompletterande intyg. Det finns rätt mycket regler hur detta register ska vara utformat. Vi har gjort en excel-mall på detta som TS verkar tycka är ok, som jag kan maila över till den som är intresserad, så alla slipper fundera själva.
-Hälsokontrollen ligger nu på innehavare av förarbeviset att själv ordna (se ovan).
-Regler om kompletterande intyg och register ska ni ha i ert regelverk.

Med vänlig hälsning Henrik Reuterdahl, Sveriges Järnvägsmuseum


Hela tråden: