Rapport från SJVM avvecklingsprojekt (Järnvägsmuseet informerar)

av Micke Carlsson, Sunday, December 01, 2013, 11:08 (3800 dagar sedan) @ Gunnar Håkansson

om ett museum någon gång har tagit emot en donation, så får museet sedan inte göra sig av med föremålet i fråga, oavsett vad museets huvudman än tycker.

http://www.esv.se/Verktyg--stod/EA-boken/?page=eabok_ch_2_sec_Donationsf%25C3%25B6rordning

Ekonomistyrningsverket menar att det ska råda "full förfoganderätt" hos mottagaren. Men en donation kan vara villkorad på det sättet och då är det förstås så att mottagaren måste acceptera detta. Isåfall gäller att

"6 § Mottagandet av en donation kräver medgivande av regeringen, om den överlåtna egendomen

1.utgörs av fast egendom, tomträtt eller byggnad som är lös egendom om egendomen skall behållas av staten längre än två år efter det att myndigheten får fri dispositionsrätt till egendomen,
2.utgörs av aktier som motsvarar hälften eller mer än hälften av rösterna för samtliga aktier i ett aktiebolag, en andel i ett handelsbolag eller en insats i en ekonomisk förening,
3.utgörs av rätt till patent,
4.skall användas för att förvärva sådan egendom som anges i 1-3, eller
5.inte får avyttras."

Det står också att

"7 § Om egendomen utgörs av ett kulturföremål, eller av ett föremål som skall ingå i en myndighets samlingar, får myndigheten ta emot egendomen trots att den inte får avyttras."

...men det måste läsas tillsammans med §6 och om detta villkor föreligger från donatorn vid donationstillfället. Om 7§ helt tar bort kravet på regeringsmedgivande vid mottagandet kan man ju tvista om, men antagligen ska man tolka det så, 7§ vore ju meningslös annars.

"9 § En myndighet som har tagit emot en donation skall se till att egendomen förvaltas på det sätt som är lämpligt med hänsyn till donationens ändamål och används för det ändamål som donatorn bestämt eller, om en närmare bestämning saknas, för ett ändamål inom myndighetens verksamhetsområde."

Regeringen får betala kalaset i slutänden, därför vill regeringen få tycka något i 6§.

Men som sagt, väl mottaget ska full förfoganderätt råda:

"ESV:s föreskrifter till 4 §
En donation ska anses mottagen av myndigheten när egendomen frivilligt avskilts och överlämnats av donatorn, dvs. gåvan ska vara fullbordad. Myndigheten ska därefter ha förfoganderätt till donationen och därmed följande rättigheter och skyldigheter.

Om en ändamålsbestämmelse saknas eller om den är allmänt hållen ska donationen användas inom ramen för myndighetens verksamhet."

Det kan inte betyda mycket annat än att en ovillkorad gåva i form av t ex en liten knapp kan gå direkt i soptunnan och att en större gåva som kan avyttras bara behöver bokföras som bidragsintäkt när den väl är såld.


Hela tråden: