LP-skivan De sista ångloken (Arkiv/forskning/litteratur)

av Lennart Petersen, Friday, July 25, 2014, 16:59 (3553 dagar sedan) @ Conny Sernfalk

Skivan gavs ut av tidningen Allt om Hobby på Jan Jangös tid. Jan är borta med tidningen och dess ansvariga utgivare Maria Orrung lever. Skivan spelades in i mono. Maria har säkert inget emot en återutgivning, det är hon, som ägare till förlaget A&H som har rättigheterna till den. I detta sammanhang kan också nämnas att SJK gav ut en EP-skiva med 4 inspelningar på, bl a F 1200 och E2 1331. Även Ohsabanan gav ut en stereo-EP med "mormor" på. Tänk om vi kunde få ut allt detta på en CD-skiva. Smaken av fågel ligger nära!
För den som idag vill köpa ångloksljud, kan man vända sig till Eisenbahn-Kurier, där det finns en hel del skivor med tyska ånglok på. Även med diverse diesellok och motorvagnar. Jag har en skiva med grekiska Alcolok som väcker döda. Frank S i Malmö brukar ha några skivor hemma, bl a en med danska ånglok. Så nog finns det även idag möjligheten att köpa ångloksljud. Men en återutgivning av de gamla svenska ångloksljuden skulle verkligen smaka fågel! Något för Museivännerna?
Hälsningar från Uffe Landin


Trevliga ljudinspelningar har det gjorts många, men nästan alla verkar vara utsålda och svåra att få tag i...

Allt om Hobby borde uppvaktas, ja! OBS. att K-E Åkerblom började spela in lokljud redan ca 1960. En av pärlorna på hans skiva är sekvensen med BJ 3-cylinderlok från Dalom ca 1961 - månne den enda vi har med "sex-slag-i-takten!!!???


Som jag förstått har ÖSLJ rättigheterna till Karl-Erik Åkerbloms ljudinspelningar av svenska ånglok. Det påstås att det finns många andra inspelningar än dom som kom med på skivan. Rätt kurt?

Som jag minns så har det diskuterats tidigare för ett antal år sedan att göra en nyutgåva i regi ÖSLJ men det föll på att hitta någon som tog på sig arbetet att redigera utgåvan.


Hela tråden: