Göteborg: Banvaktstuga/stugor vid Gamlestadsvägen (Byggnad)

av Harald, Sunday, August 17, 2014, 14:59 (3511 dagar sedan) @ Sune Nylén

Det finns gamla kartor som ger en del. På Göteborgs kommuns webbplats finns kartor som gavs ut till jubileumsutställningen 1923. Det är dels kartor som visar hur Göteborg såg ut vid olika tider i historien, dels ett storskaligt kartverk i flera blad över Göteborg 1923.

Lantmäteriet har också historiska kartor. Över Göteborgs och Bohus län finns två uppsättningar av den ekonomiska kartan, en från 1930-talet och en från 1970-talet. Den äldsta visas tyvärr inte i sökresultatet när man söker via karta, men om man vet vilket blad man vill ha så kan man finna det via Avancerad sökning. I det här fallet är det 11 Göteborg NO som är av intresse.

De flesta av de historiska kartorna på goteborg.se visar inte området runt Gamlestaden, men kartan från 1860 gör det. Där ser man att järnvägen är helt rak från Skansen Lejonet till strax före Ånäsvägen där en svag högerkurva börjar. Ånäsvägen korsas snett och i båda de spetsiga vinklarna ligger hus, alltså NO och SV om korsningen. Att döma av formen på husen så är stugan som syns på bilden på din sida om plankorsningar den som ligger NO om korsningen. Bilden är alltså tagen mot Sävenäs och inte mot Olskroken. Det stämmer också bättre med spårens krökning och omgivande terräng.

Går man så till blad 5056 av 1923 års karta så ser man att spåren vid norra utfarten från Olskroken viker av åt vänster, bort från Olskroksgatan. På blad 5066 ser man att de sedan gör en skarp högersväng och passerar norr om banvaktsstugan. Man har uppenbarligen flyttat spåren norrut vid bygget av den planskilda korsningen för att få tillräcklig sträcka att sänka gatan, och möjligen också som förberedelse för att föra VGJ under stambanan.

Husen vid Gamlestadsvägen finns inte på 1923 års karta men väl på den ekonomiska kartan från 1935. På 1923 års karta finns däremot Kanelgärdet (inte Kakelgärdet alltså). Det är ett område mellan nuvarande von Utfallsgatan och Säveån. Banvaktsstugan med detta namn bör ha varit något av husen som ligger utmed spåret till Sävenäs rangerbangård, medan Sävenäs banvaktsstuga bör vara den som ligger invid Sävenäs hållplats längs huvudlinjen.


Hela tråden: