ÖSLJ - Minnesstund kring u-båtsåren i Mariefred (Järnväg allmänt)

av Dag Bonnedal, Thursday, September 11, 2014, 14:54 (3508 dagar sedan) @ danielb987

Efter tyska invasionen av Polen i september 1939 så var 5 polska ubåtar till havs och jagades av tyska marinen. 2 flydde mot England och en av dem sänktes.
De 3 kvarvarande flydde en efter en in på svenskt vatten i Stockholms skärgård och överlämnade sig till den svenska marinen, totalt 16 officerare och 153 sjömän. Även skolskeppet Dar Pomorza flydde till Sverige.
Ubåtarna internerades först i Vaxholm, flyttades sedan till Beckholmen för att till slut, efter invasionen av Danmark och Norge flyttas till Gripsholmsviken vid Mariefred. Detta huvudsakligen för att omöjliggöra utbrytningsförsök, ubåtsbesättningarna ville vidare till England för att underställa sig den polska exilregeringen.
Successivt (efter Stalingrad) lättades restriktionerna för besättningarna och de fick bättre logi med baracker på Marielundsgärdet.
Efter krigsslutet överlämnades ubåtarna till Polen, men bl.a. på grund av kommuniststyret så valde ca. hälften av sjömännen att stanna kvar i Mariefred, skaffade sig jobb och familj.
En av ubåtsmännen, Wadek Sloma tog initiativ till minnesstenen vid Marielunds station och ubåtarnas öde har blivit en stark symbol för det fria Polen efter kommunistdiktaturens fall.
Och vi hissar den Polska flaggan varje trafikdag.
(Det gäller bara att vända rätt sida upp så att den inte blir Indonesisk.)
En av ubåtsmännens söner gjorde en intressant film som visades på TV för en del år sedan.

Dag B


Hela tråden: