WFJ och VJEF - litet klarläggande information (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Christer Brimalm, Friday, October 31, 2014, 12:07 (3463 dagar sedan)

Sedan ungefär fem år tillbaka är det två föreningar som är verksamma i Vadstena: Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg (MfWFJ) och Vadstena Järnväg Ekonomisk Förening (VJEF).Den senare kom ursprungligen till för att lösa upp den besvärliga knuten mellan MfWFJ och Vadstena kommun vid en tidpunkt då järnvägen i Vadstena hotades av total nedläggning. VJEF kom in som en ny partner gentemot kommunen och bidrog också till att förankra museijärnvägen bättre inom näringslivet i Vadstena.

Strategin lyckades och idag är relationerna mellan järnvägen och kommunen utmärkta. Så länge järnvägen sköts och utvecklas finns inget yttre hot mot den. Tvärtom stöds den på olika sätt av kommunen.

Föreningarna verkar i nära samarbete med varandra. VJEF arrenderar bana och byggnader av kommunen och har genom avtal med Arbetsförmedlingen tillgång till ett par anställda med lönebidrag samt ett från tid till annan varierande antal "Fas 3-are", praktikanter och människor som behöver arbetsträning.

MfWFJ innehar tillstånden såväl som trafikutövare som infrastrukturförvaltare och har alltså det säkerhetsmässiga ansvaret för järnvägen. MfWFJ äger fordonen och bedriver trafik på banan samt disponerar lokaler enligt avtal med VJEF. MfWFJ äger också banarbetsmaskinerna samt ansvarar för teknisk ledning av banarbetet.

VJEF:s personal betyder väldigt mycket för den positiva utveckling som vi nu lyckats få igång på järnvägen. De har gjort en berömvärd insats. På grund av personliga förutsättningar m.m. har det dock blivit så att de, tvärtemot vad som ursprungligen var tänkt, mest har arbetat med renovering av lokaler och vagnar samt skötsel av stationsområdet och röjning, medan det egentliga banarbetet fallit på MfWFJ:s medlemmar. Men detta kan komma att ändras och i år har en av VJEF:s personal deltagit flitigt i banarbetet. Och hur som helst ser vi det inte som viktigast vem som gör vad, utan det viktigaste är att arbetet blir gjort och att vi tillsammans hjälps åt att bevara och utveckla järnvägen i Vadstena.

Hur lång tid det kommer att ta innan vi åter kan köra till Fågelsta vill jag inte uttala mig om, men närmast inriktar vi oss nu på etappmålet Folkets Park i utkanten av Vadstena. Det ligger inte alltför långt bort och det finns spännande planer på samarbetsprojekt i det sammanhanget.

Christer Brimalm
Sekreterare i MfWFJ


Hela tråden: