Uppsala bangård tillbommad (Signaler/säkerhet)

av Per Wirback, Thursday, October 16, 2008, 12:00 (5670 dagar sedan) @ Granis

Trevlig bild! Här ser vi den norra ställverksbyggnaden "UPPSALA I" som numera rivits. Bilden borde vara tagen från en position mellan växlarna 1 och 3 på skissen, och det är Vaksalagatan vi ser korsar spåren närmast kameran. Hade hört att denna ställverksbyggnad skulle ha rivits när "Sivia"-huset byggdes, och det må så vara. Men själva byggnaden låg ju som framgår av såväl bild som ritning på andra sidan spåren jämfört med nämnda hus.

Den södra ställverksbyggnaden, "UPPSALA II" -med den texten på- finns ju kvar än idag och kanske även sedan "resecentrat" blir klart? Kvar finns också den "vattenhäst" som fanns i norra ändan av bangården fast utanför (denna) bild. Men den står numera i Marielund på ULJ! Exakt var fanns den? E u ska den också försvunnit när "Sivia" byggdes, men alltså blivit SRJmf tillgänglig senare (?)

Vattenhästarna i Norra änden av Uppsala C demonterades av ULJ någon gång i första halvan av 90-talet, en på östra och en på västra sidan. Den på östra sidan stod ungefär där det nya teknikhuset nu står, alltså ett 50-tal meter söder om Sivia.
Den på västra sidan stod mitt för stadshusets garagenerfart. Undertecknad tillbringade någar timmar en kall vinterdag nere i gropen under östra vattenhästen med skärbrännare för att separera rördelar. Gropen var dessvärre inte helt torr, vi fick ha en pump gående för att suga ut det avloppsvatten som trängde in hela tiden, och vad detta vatten skapade för lukter av att värmas med skärbrännaren överlämnas åt fantasin...

/Per


Hela tråden: