Vem är Stig Nyberg? (Fotografier/bildfrågor)

av Lennart Petersen, Wednesday, December 17, 2014, 22:39 (3411 dagar sedan) @ Thomas Tell

Det blev en jättelik samling med tiden, av någon anledning kom han i konflikt med SJK och fotoavdelningen upphörde men samlingarna fanns ju kvar och till sist donerades de till Järnvägsmuseum och torde väl stå för en ansenlig del av Samlingsportalens foton.


Fotoerbjudandena upphörde då hans kopist inte kunde hjälpa honom då han till slut inte tålde kemikalierna. Erbjudandena skulle bli alldeles för dyra om någon annan skulle göra kopiorna.
/tell

Så var det för själva fotoerbjudandena. Men senare kom Nyberg tyvärr in i någon konflikt med SJK och han var åtminstone ett tag inte ens medlem.
Det har väl aldrig exakt framkommit varför men det tycks ha haft någon koppling till fotoavdelningens förhållande till SJK.
Utan tillgång till samlingen, som ju i princip var i privat ägo, blev det ju inte mycket till fotoavdelning.
Nybergs kollega i samlandet var Lars Erik Bernström var också så att de själva bekostade alla utgifter för resande och inköp av bilder och negativ och Nyberg lät också bygga ett brandsäkert arkiv i sit hus som förvaring av dyrgriparna.
I SJK25 år 1983 säger han att samlingen omfattade 35000 nummer vara 25000 originalnegativ och att han fått betala upp till 100kr för ett negativ på en alltmer svårbearbetad marknad där månge ville ha betalt.


Hela tråden: