Utsocknes namn? (Järnväg allmänt)

av Bekon, Thursday, May 28, 2015, 21:52 (3250 dagar sedan) @ Jöran Johansson

Faringe, som tillkom 1884 i och med öppnandet av Lenna-Norrtelje Jernväg, LNJ, är ett bra exempel. Stationen var lokaliserad till Näsby by i Almunge socken, men sockennamnet hade redan bokats för den nya stationen i Lövsta by, som således namngavs just 'Almunge'. Och även 'Näsby' i sammansättningar var redan inbokat, om än ännu inte kanske åsatt någon station officiellt. Roslags-Näsby på SRJ (på den här tiden uttytt Stockholm-Rimbo Jernväg) tillkom 1885.
Obekräftade(?) källor gör gällande att Faringe socken ställde som villkor att att åtminstone få namnge en station eller trafikplats på LNJ, när man nu inte fick någon järnväg genom socknen som förutsättning för att köpa aktier i järnvägsbolaget. Järnvägen genom Näsby by gick över kilometern söder om sockengränsen och från sockenkyrkan till den nya järnvägsstationen blev det drygt sju km.
1921 blev Faringe station järnvägsknut i och med att Faringe-Gimo Järnväg invigdes och kom att passera Faringe sockens territorium under två km i ödebygden söder om Österedinge hpl. Men där fanns då inga naturliga skäl att anlägga någon station.
Än idag skapar stationsnamnet viss förvirring hos hos besökare i området. Det här inte ovanligt att det varje år kommer besökare till Faringe station för att leta efter Faringe kyrka och kyrkogård. Och omvänt är det nästan ännu vanligare, att det dyker upp besökare vid just Faringe kyrka för att leta efter efter "Lennakatten" och Upsala-Lenna Jernväg.
Men turligt nog är avstånden korta i Uppland, så det brukar lösa sig.
Bernt Karlsson


Hela tråden: