Utsocknes namn? (Järnväg allmänt)

av Ola Almquist, Thursday, May 28, 2015, 22:03 (3249 dagar sedan) @ Jöran Johansson

När jag skulle uppdatera [link=http://banvakt.se/linkoping-branninge-klockrike-fornasa-fagelsta/tift-hp/]Tift[/link] på banvakt.se la jag märke till att trafikplatsen som ligger i Kaga socken har namn efter en by i grannsocknen Kärna. Den hade ursprungligen namnet Gillberga, som ligger i Kaga men namnet byttes alltså till ett utsocknes. Det är visserligen bara någon kilometer till byn Tift från Tift hållplats, men det kändes ändå ovanligt. Så min fråga är, har det förekommit på annat håll? Var i så fall?

Apropå stationsnamn på MÖJ: Sök på "Kaga järnvägar" och "Tift järnvägar" i [link=http://sok.riksarkivet.se/nad]NAD[/link]. Ett av sökresultaten:

[i]2. Stationshus vid Harf, Eketorp, Bommen, Sjögestad o Kaga. Linköping - Fogelsta jernväg. 10 a. Godkännes för Bolagets räkning Ekman. D.41 [I blyerts finns orterna Bränninge och Uran? Plan-, sektions- och fasadritning.]

Karta/ritning, Statens järnvägars ritningssamling Centralförvaltningen

[/i]Om man utgår från att Hvarf är felstavat ovan så borde övriga namn vara Eketorp = Älvan, Bommen = Maspelösa, Sjögestad = Gullberg och Kaga = Bränninge. Fler synpunkter? Det borde ha förekommit en del skriftväxling med bl.a. poststyrelsen innan man kom fram till de slutliga namnen. Skall Uran vara Älvan (svårläst handstil, uppenbarligen)?

M.v.h.
Ola


Hela tråden: