Fest på spår - 'plåtmagar'? ;-) (Historiskt material)

av Arne, Friday, May 27, 2016, 22:00 (2890 dagar sedan) @ Sune Nylén

När vi ännu är inne på invigningsmåltider vill jag inte försumma att rekommendera boken Fest på spår- Menyer ur järnvägens historia.
Förutom alla trevliga bilder innehåller den också recept från otaliga jvg invigningar + då allt dryckjom som skulle serveras.
Varje måltid innehöll nästan alltid 9-10 olika rätter. och till varje serverades
olika vin och spritsorter.
Som ett exempel vill jag andraga Fredrikshald - Sunnanå banans -DJ - invigning
18 juli 1879.
Hönsbuljong / Ispunsch
Öring och Flundra / Roederer
Änder i brun sås med champinjoner och tryffel /Chateau Malescot, Margeaux, Pichon Loungeville.
Skinka, oxbringa,och tunga med grönsaker / Chateau d´Yquem.
Hummer i majonäs / Moët & Chandon,
Melon och Ananas / Sercial Madeira.
Kycklingstek med gurksallat / Chateau Lafitte
Kalkonstek / Chambertin
Sparris / Schloss Johannisberg.
Syltade frukter Amontillado Sherry
Citron glass och Ananas glass Gammalt Portvin
Ost och bröd / Portvin och Sherry
Kaka och Kandiserade frukter Champagne.
Ja, det var väl det hela, men kolla först med systemet att de har de erfoderliga dryckerna hemma:-D
Lycka till att överraska frugan med en riktig kärleksmåltid
:-) Sune


Dessutom innehåller den en intressant artikel om Wilhelmina Wahlgren - Skog.

Förväntades det att man verkligen skulle tugga sig genom hela menyn? Eller kunde man välja à la carte från maten och dryckjomet? I det fall som man 'tvingades' äta sig genom allt det goda så hoppas jag att man hade jourläkare och hästambulanser redo. Hur många självinducerade olycksfall inrapporterades från denna invigning? 😄


Hela tråden: