Spårspärr växelklot - med en spårspärrskärm av äldre typ (Signaler/säkerhet)

av Ulf Pålsson, Tuesday, June 21, 2016, 18:22 (2864 dagar sedan) @ Klas Blomberg

Det finns två roliga bilder i Samlingsportalen där man har en skärm i anslutning till spårspärrklotet.

Någon som kan berätta mer?
http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KBDN00912
[image]

http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KDAA11401
[image]

Det är en spårspärrskärm som fanns i trafikreglerna (Säo) från 1924 och faktiskt ända fram till 2009. Svart streck på vit botten betyder "stopp". Om strecket är vågrätt gäller signalen spår på båda sidorna. Om strecket lutar, som här, gäller den det spår som den lutar mot. När spårspärren är i avläge, visas ingen signalbild (skärmen vrids 90 grader och blir "osynlig" ).

Från 1941 infördes i trafikreglerna (Säo) den modell av spårspärrskärm som hade utseendet som en spårspärrlykta och som fortfarande finns i form av dagens spårspärrsignal, alltså en skärm som dels har ett kvadratiskt svart fält omkring den vita cirkeln och som dels visar signalbild 'vit rektangel' (med svart kantrand) när spårspärren är i avläge och skärmen vrids 90 grader. Jag skulle tro att det innebar att man inte längre satte upp några nya spårspärrskärmar i form av bildernas ursprungliga modell med endast en rund vit cirkel med svart tvärstreck.

Jag vet inte hur länge den ursprungliga modellen användes i praktiken. I början av 1990-talet såg jag enstaka exemplar på Inlandsbanan. Som sagt, i säo fanns den till 2009.
/up


Hela tråden: