Zö - ASF Batterikapacitet? (Järnväg allmänt)

av Torbjorn_Forsman, Thursday, June 23, 2016, 08:50 (2863 dagar sedan) @ PeO

Med "455Ah-Batterie mit einer Gleichspannung von 112V" får vi 50 960 Wh.
Om man kör med max "Stundenleistung: 17 kW" räcker det 3 timmar, sånär som på någon sekund. Nu körs den väl inte tre timmar oavbrutet, men det ger en vink om drifttiden.

Man får nog räkna lite mer pessimistiskt än så.
Kapaciteten för blybatterier brukar anges vid 20 timmars urladdning, ett 455 Ah-batteri testas alltså vid ca 23 A urladdningsström. Vid urladdning med högre ström får man inte ut hela kapaciteten eftersom batteriets inre resistans ökar mot slutet.

Motorns "Stundenleistung" ska uppfattas som den mekaniska effekt motorn kan avge en timme i sträck utan att bli överhettad. Eftersom motorn inte har 100 % verkningsgrad, så kommer den att förbruka en högre elektrisk effekt. Jag kan tänka mig att verkningsgraden ligger på 70-80 %.

Ett sånt här fordon går ju knappast i ständig tung drift en hel dag, utan används lite mer sporadiskt med ganska mycket väntetid, tomkörning mm. Förmodligen dimensionerades batteriet från början för att, med en antagen "driftprofil" med god marginal klara en hel arbetsdag på 8-9 timmar och sedan kunna laddas fullt till nästa morgon.


Hela tråden: