S:t Eriksbron före 1917 - rätt siktad kyrka?! (Fotografier/bildfrågor)

av Arne, Sunday, July 24, 2016, 22:21 (2804 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Mycket riktigt Engelbrektskyrkan under uppförande(invigd 1909) ritad av Lars Israel Wahlman. till vänster om kyrkobygget syns Engelbrektsskolan med adress Valhallavägen 76, mitt emot Östra station.

Jag ber om att få divergera beträffande kyrkobyggnaden. Det är säkert inte Engelbrektskyrkan som syns strax t.h. om Gustav Vasa-kyrkan vid Odenplan. Om man utgår från att fotografen av S:t Eriksbron har stått ungefär på nuvarande Sankt Eriksterrassen på Kungsholmssidan så kan man lägga ut en linjal på kartan för att syfta in vad som kan finnas utmed den siktlinjen.

Och då är Engelbrektskyrkan inte möjlig; den ligger istället ett bra stycke mer till höger. Däremot så ligger den här pampiga kyrkobyggnaden i rött tegel (se länken nedan med gatubilden) strax t.h. om Gustav Vasa-kyrkan i siktlinjen. Kyrkan ifråga ligger i verkligheten i hörnet av Birger Jarlsgatan och Odengatan och var när bilden togs den katolska-apostoliska kyrkan i Stockholm uppförd av det engelska samfundet Irvingianerna 1890.

Irvingianerna var en tidig variant av Lewi Pethrus pingströrelse. Kyrkan i röd tegelgotik med sitt höga torn och tornspira övergick 1978 till grekisk-ortodoxa församlingen och heter numer S:t Georgios Metropolitkyrka.

[link=https://goo.gl/maps/GSCQX7oSszE2]Den rätta kyrkobyggnaden[/link]


Hela tråden: