S:t Eriksbron före 1917 - snävare tidsbestämning?! (Fotografier/bildfrågor)

av Överkörmästaren, Monday, July 25, 2016, 00:28 (2804 dagar sedan) @ Arne

Mycket riktigt Engelbrektskyrkan under uppförande(invigd 1909) ritad av Lars Israel Wahlman. till vänster om kyrkobygget syns Engelbrektsskolan med adress Valhallavägen 76, mitt emot Östra station.


Jag ber om att få divergera beträffande kyrkobyggnaden. Det är säkert inte Engelbrektskyrkan som syns strax t.h. om Gustav Vasa-kyrkan vid Odenplan. Om man utgår från att fotografen av S:t Eriksbron har stått ungefär på nuvarande Sankt Eriksterrassen på Kungsholmssidan så kan man lägga ut en linjal på kartan för att syfta in vad som kan finnas utmed den siktlinjen.

Och då är Engelbrektskyrkan inte möjlig; den ligger istället ett bra stycke mer till höger. Däremot så ligger den här pampiga kyrkobyggnaden i rött tegel (se länken nedan med gatubilden) strax t.h. om Gustav Vasa-kyrkan i siktlinjen. Kyrkan ifråga ligger i verkligheten i hörnet av Birger Jarlsgatan och Odengatan och var när bilden togs den katolska-apostoliska kyrkan i Stockholm uppförd av det engelska samfundet Irvingianerna 1890.

Irvingianerna var en tidig variant av Lewi Pethrus pingströrelse. Kyrkan i röd tegelgotik med sitt höga torn och tornspira övergick 1978 till grekisk-ortodoxa församlingen och heter numer S:t Georgios Metropolitkyrka.

[link=https://goo.gl/maps/GSCQX7oSszE2]Den rätta kyrkobyggnaden[/link]


Ja, den förmodan tog jag ju med i mitt inlägg redan vid middagstid idag men den styrks förstås av att även du tycker det. Vad tror du om mina senaste spekulationer?


Jag undrar om det möjligen inte skulle kunna vara ännu tidigare som bilden tagits? Eftersom detta är ett vykort som visar Stockholms första högbro ligger det nära till hands att man i marknadsföringen av denna nya moderna bro hade producerat vykortet i anslutning till den officiella invigningen den 15 december 1906 av dåvarande kronprisen Gustaf, sedermera kung Gustaf V.

På Wikipedia kan man läsa om broinvigningen bl.a. följande: "Dagen till ära hade Stockholms stads byggnadskontor tryckt ett inbjudningskort med fakta om bron och dess byggnadshistoria. På kortets framsida kunde man läsa: [i]Lördagen den 15 December kl. 2,30 e.m. ämnar H.M. Konungen åka öfer St. Eriksbron till Kungsholmen hvarefter bron öppnas för allmän trafik. Stockholm i December 1906[/i]."

Så det kan mycket väl även producerats ett kommersiellt vykort med anledning av denna celebra händelse i hufvudstaden! Eftersom bilden helt tydligt inte är tagen mitt i vintern så kan väl ett senare fototillfälle på våren 1907 vara möjlig?! :-)

[img]http://i120.photobucket.com/albums/o172/thotelfoto/JvHistForumbilder/SthlmNorraStEriksbron.jpg[/img]


Den höga byggnaden t.v. ligger på Odengatan 106, kv. Liljan 32 f.d. 4, och byggdes 1910 - 1911 vilket man kan läsa i [link=http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/KUL/SSM_Nordvastra_Vasastaden__byggn_inv_1989_05.pdf]denna pdf[/link].

M.v.h.
Ola


Nu börjar vi närma oss rätt tidpunkt. Eftersom hörnfastigheten vid Odengatan 106 alltså var klar någon gång 1911 och Engelbrektskyrkan invigdes i januari 1914 - men alltså inte ses på bilden ens i ofärdigt skick som det tycks - så måste bilden vara tagen mellan 1911 och troligen någon gång under mitten av 1913, ja kanske t.o.m. tidigt 1913. Hur snabbt byggde man en kyrka med så högt torn som Engelbrektskyrkan egentligen?!

Finns det därför något annat i bilden som kan datumbestämmas till en tidpunkt ännu mer exakt inom denna tidsrymd mellan 1911 och någon gång i början av 1913? Vad är det för spårvagnstyp som finns mitt på S:t Eriksbron exempelvis? Kan den ge någon ledtråd möjligen? Finns det andra fotografier från det dåtida Atlasområdet som kan bidra till en ännu bättre tidsbestämning?

Jag skrev ju en del i [link=http://jvmv2.se/forum/index.php?id=184842]det här inlägget [/link]som skulle kunna vara till hjälp.


Hela tråden: