S:t Eriksbron före 1917 - snävare tidsbestämning och rätt hus?! (Fotografier/bildfrågor)

av Arne, Monday, July 25, 2016, 16:15 (2804 dagar sedan) @ larsess

Hej!
Spännade diskussion! Det modernaste huset jag kan sikta på bilden syns precis ovanför brobanan, längst till vänster. Det är Kv. Gjutaren Mindre 2 vid St: Eriksplan och huset uppfördes åren 1913-15. Det är tidstypiskt med den översta våningen indragen som en lång balkong. Det som på "mäklarsvenska" numera kallas "Kungsvåning/balkong". Hoppas detta bidrar till den trevliga diskussionen kring vad bilden visar!
/Larsess

Tack för intressant kommentar. Men menar du hörnhuset rätt över gatan från det tidigare här i tråden diskuterade stora huset i korsningen Odengatan och Torsgatan med det spetsiga tornet på Odengatan 106 t.v. i bildkanten? Det huset med adressen Sankt Eriksplan 2 och 2A - alltså Kv. Gjutaren Mindre 2 - är emellertid byggt 1886 - 1887 enligt Bebyggelseregistret hos Riksantikvarieämbetet, RAÄ. Eller hur menar du; vilket hus är det aktuella?

PS. Jag har en gammal bekant som bor i det aktuella huset Sankt Eriksplan 2 och det är arkitektoniskt intressant med bl.a. de runda balkongerna som går runt hörnet på huset. Dagens Nyheter har utnämnt just de här halvmåneformade balkongerna till "Stadens vackraste balkonger".


Hela tråden: