Motorvagnen LKSJ XC 21 (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av GunnarO, Saturday, July 30, 2016, 10:23 (2817 dagar sedan) @ Uno P

Svar til ak44 och UnoP

Min bedömning är att vagnskorgen är helt förlorad. Den är i så dåligt skick att den kan falla sönder när som helst. Den enda som återstår och som kan användas är ram och hjul. Inget av motor och drivlina finns kvar.

Föreningen Veteranjärnvägen har inte resurser verkan ekonomiska, personella att för lång framtid göra något åt denna vego. Dessutom kommer våra verkstäder vara upptagna av för oss viktigare projekt.

Jämförelsen med Hildingbussen tycker jag haltar. Rälsbussarna som Hilding Carlsson tillverkade var en revolutionerade utveckling satte stor prägel på svensk järnväg. Den historiska betydelsen av dessa fordon är mycket stor och vi är på föreningen Veteranjärnvägen är mycket måna om att vårda och bevara denna rälsbuss.

Motorvagnen från LKSJ däremot representerar en liten parentes i svensk järnvägshistoria, med endast ett fåtal byggda fordon som inte gjorde något större avtryck i historien. Dessutom finns ett syskonfordon ’Gullhönan’ bevarat.

Det är inte sant att inget DEVA-fordon är bevarat. Förra vecka upplevde jag en fantastisk resa med en DEVA-motorvagn i Danmark. Detta fordon var restaurerat till ursprungskick med original dieselmotor från Atlas.

Vi på Veteranjärnvägen måste flytta vagnen eftersom den är både farlig och ett störande inslag i naturen. Föreningen har som sagt ingen möjlighet att göra annat än transportera bort den från där den står. Är någon, museum, förening eller enskild intresserad av vagnen är ni välkomna att hämta den gratis.

Hälsningar

Gunnar Ohlén


Hela tråden: