Litteran på ångloket från Mellansel till Örnsköldsvik ca 1960? (Järnväg allmänt)

av Arne, Wednesday, August 24, 2016, 15:41 (2801 dagar sedan)

Jag ställde en fråga i grannforumet Postvagnen om vilket littera ångloket hade sommaren 1960 på banan Mellansel - Örnsköldsvik. Men än har ingen kunnat svara så därför lägger jag ut samma fråga här till den samlade historiska expertisen och hoppas nu på bättre napp i Järnvägshistoriskt Forum.

Citat från PV:
"I slutet av 50-talet och början på 60-talet kunde man också åka direkt sovvagn från Cst till gamla Örnsköldsvik C. Men då för tiden drogs lokaltåget med den tillkopplade sovvagnen från Mellansel ned till Ö-vik av ett ånglok. Men jag lade aldrig på minnet vad det var för littera på ångloket.

Jag var nog mer en elloksnörd på den här tiden i min ungdom och visste inte mitt eget bästa, dvs. att jag idag skulle vilja veta vad för dragkraft som användes för den här delsträckan och därför behövt att ha gjort noggranna anteckningar när det begav sig! Dessutom var jag mest ivrig att träffa mina släktingar så det blev aldrig tillfälle att kolla in tåget vid framkomsten.

Så jag frågar därför nu Postvagnens eminenta fordonsexperter, underavdelning gamla ånglok, vilket littera det normalt var på det ånglok som drog ångtåget fram och tillbaka mellan Mellansel och Ö-vik på den här tiden runt sommaren 1960 och som jag nu minns med nostalgi?!"

Och jag lägger till en följdfråga om hur länge den här sovvagnskursen gick mellan Cst och Örnsköldsvik? 😊


Hela tråden: