Vikt vändskiva (Järnväg allmänt)

av Micke Carlsson, Wednesday, September 28, 2016, 05:11 (2738 dagar sedan) @ Eldare33

Enklast att hantera den är att riva av planken, lossa ringen som förbinder ytteränden av konsolerna (för planken) och sedan ta bort konsolerna innan skivan lyfts ur gropen. Mycket nitar så det går åt mycket gas.

Då är det bara ett "brospann" kvar att lyfta. Det måste lyftas rakt upp ett par meter så att det går fritt från centrumpivoten, vilket kan vara en dimensionerande faktor för kranen?

Sedan måste centrumpivoten lyftas, sitter i regel bultad i sitt fundament. Minst två lyft alltså. Lycka till med att hitta något att greppa i för att lyfta den. Kan behöva höjas lite med kilar och domkraft för att få sling under? Man kanske kan fästa öglor med mutter undertill i fästhålen för pivoten om man kan lyfta den lite i förväg. Kan förberedas om vändskivan pallas i ändarna så att pivoten får lite frigångshöjd att lyftas på, eller så pallar man och tar bort centrumlagerskålen (de 8 bultarna i "locket" i centrum) Glöm inte ringrälen och för gutt skull alla stoppklackarna! Utan dem är det bara en brobalk...

Det kommer att gå åt massor med gas och stort skärmunstycke men det är det enda smidiga sättet. Lastbil med kran för att hålla konsolen medan ni skär och för att fiska upp bitarna ur gropen. Skär "smart" d v s lämna om möjligt kvar vinkeljärnet som är nitat i vändskivebalken och ta nitar i konsolen så att den delas istället, om det går. Minst risk för åverkan på bärande del av vändskivan.

Bara att förbereda lyftet på detta vis är många dagars jobb. Vändskivor är ibland väldigt ruttna i krysstag, balkliv och bottendel, konsolerna kan vara tunna i nederkant närmast´vändskivan, det är där de viker sig när trädäcket börjar sjunka i ytterkant. Ytterändarna av balklivet kan vara stukade/utmattade så att de är bananböjda i ändarna. Är denna skiva värd besväret, har ni kollat?


Hela tråden: