Interiör i vagn litt B3, eller något annat? (Järnväg allmänt)

av s svensson, Friday, September 30, 2016, 21:45 (2762 dagar sedan) @ Anders Jansson

Som jag skrev tidigare så är det enbart X5,X8 och B10c (RB2) som har denna typ av stol.
Jag ville dock reservera mig ändå. Det är lättare att få fram olika svar då. Och jag har inte sett alla vagnar. Det fanns ju en möjlighet att det bytts stolar i någon vagn.

Tyget är (var) randigt i Xoa5/8.
När et gäller vagnar B3 så fick dessa stolar av en modell som brukar kallas B3/69 vilket innebär att de har något sneda armstöd. De allara första 10 åren med B3 fanns det inga fällbara borg. Sedan dök det upp fällbara bodr. Dessa fästes på annat sätt med skruvar i ytterkanterna av bakstycket.
I huvdsaB (fd RB4G) B15S/B13S och B15/B/F (B13F) har en variant av stol som kallas B3/70 och dennas armstöd är rakare,dvs ser ut att vara parallell med golvet. Eventuellt fällbart bord fästes med skruvar i ytterkanterna.
Den stoltyp som fanns i motorvagnarna och B10c/RB2 har en metallbit på stolsfästet som inte de andra vagnarna har.
Cirka 1968 övergick SJ till lite mera färgglada tyger och slutade använda de randiga. I huvudsak är använda färger på tygerna till B3 vagnar grön,blå,röd och brun. Dessa tyger användes ofta när säten till personvagnar kläddes om. På stolar till vägbussar användes även dessa tyger även om omfattningen inte var så stor.


Hela tråden: