Ny upplaga av Järnvägsdata - är det absolut rätt väg att gå? (Arkiv/forskning/litteratur)

av Arne, Friday, November 04, 2016, 01:28 (2728 dagar sedan) @ Jan Langstrom

Utan att ta ställning i sakfrågan så misstänker jag att "Järnvägsdata" är ett skyddat namn precis som "Svenska lok och motorvagnar" (med efterföljande kompletteringar) och det är alltså inte SJK som äger rättigheterna till dessa namn, utan böckernas författare.
Om det är som jag förmodar så kan ingen arbetsgrupp, eller SJK-styrelse, eller annan konstellation personer göra något utan att man först är överens med upphovsrättsinnehavaren om vad som ska göras och i vilken form.


Känns som en knivig fråga. Det verkar som om Mattias syftar på Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Undrar om titeln kan anses ha nått verkshöjd, speciellt som det verkar svårt att komma fram till en annorlunda titel eftersom det handlar om just järnvägsdata.

Jag skulle inte få ge ut en diktsamling med titeln "Dikter" bara för att någon gjort det för 130 år sedan (och sen inte dött förrän för 69 år sedan)?

Möjligen är 49 § tillämplig som handlar om kataloger. I så fall finns det en gräns på 15 år.

Men jag har inte lusläst lagen och betraktar mig inte som expert. IANAL som man säger på andra sidan pölen. Däremot har jag åsikter om upphovsrätt, men det är en annan potatis.

Jag är inte heller en advokat (I Am Not A Lawyer) men jag tror inte du kan tala om verkshöjd för exempelvis titlar på böcker som i ditt exempel 'Dikter'. Enskilda ord eller mer allmänt hållna meningar som namn på en bok om olika historiska järnvägsdata kan normalt sett inte skyddas av Upphovsrätten.

Däremot så kan man säkert skydda boktiteln med att registrera namnet och/eller designen på namnet hos Patent- och registreringsverket (PRV). Så här skriver Bolagsverket om det hela:

Designskydd, patent och varumärkesskydd

Om du vill försäkra dig om att rätten till din produkt är skyddad måste du göra en registrering hos Patent- och registreringsverket (PRV). Du kan söka designskydd (benämns även mönsterskydd), varumärkesskydd eller patent.

Det är i sammanhanget intressant att se hur Absolut Vodka och Absolute Music kommit överens om att dela på ordet Absolut(e) i deras respektive marknadsföringar. Absolut Vodka har även kommit till en uppgörelse med brittiska Absolute Radio som tidigare var känd under namnet Virgin Radio. Men det finns också exempel på tvister där artister som Magnus Uggla varit tvungna att ändra sina skivtitlar etc. om man använt ord som Absolut(e) i namnet.


Hela tråden: