Smalspårsidyll från Vimmerby 1958. (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Saturday, December 31, 2016, 23:41 (2670 dagar sedan) @ Per-Olov Brännlund

[IMG]http://i1174.photobucket.com/albums/r610/eagle-beagle/9_zpsym5r2aed.jpg[/IMG]
YBo4p 692 står klar att avgå från Vimmerby till Spångenäs 1958. De sista tågen på denna linje gick den 31 augusti 1958. Persontrafiken på fortsättningen från Vimmerby mot Ydrefors nedlades redan 1933. Godstrafiken fortsatte några år men 1940 bombades linjen från flygplan varefter spåren revs. Foto: Bertil Thylander, Västervik. Ur min samling.

Spännande bild från en för länge sedan försvunnen bana.
Ligger mig lite om hjärtat eftersom det var en av de banor min morfar var med och byggde som rallare för lite drygt 100år sedan. Han tyckte det var tråkigt att nästan alla blev nedlagda vartefter, Kalmar-Berga och Bohusbanan är enda kvarvarande.
Det fanns många hitorier från banbygnaderna och särskilt minns jag en från just Vimmerby-Spångenäs när rallarlaget satt där en lördag kväll och hade långtråkigt där ute i busschen. då var det något ljushuvud som kom på idén "vi tar loket och åker till stan". Det fanns ett påeldat lok för byggnationen,"stan" var Vimmerby och man hade redan hunnit lägga rälsen dit från byggplatsen men banan var inte grusad utan det var bara räler spikade på slipers. Enligt morfar blev det en av de mer skakiga och omtumlande färder han varit med om men man kom till stan, hade en glad kväll och kom även tillbaks helskinnade. Inget befäl upptäckte att något lok blivit lånat så på måndagen var det bara att fortsätta det idoga arbetet mot Spångenäs.


Hela tråden: