Ring, efter 30 år i BJs tjänst? (Historiskt material)

av Sune Nylén, Thursday, January 26, 2017, 08:21 (2647 dagar sedan) @ Emelie

Hej!

Museet har fått en ring i gåva som av stämplarna att döma består av förgyllt silver och är tillverkad av hovjuvelerare Lars Olhans i Falun 1948. Som ni ser är den dekorerad med Bergslagernas Järnvägars firmamärke och BJ.
Är det någon som känner till ifall dessa ringar beställdes privat av den enskilde anställde eller om de förekom som gåva till den anställde efter flera år i tjänst? Ringens första ägare började arbeta som lokomotivputsare vid BJ redan 1918 så en tanke är att han kan ha fått den efter 30 år i tjänst på BJ likt den statliga utmärkelsen NOR. Senare avancerade han till lokreparatör.

Hälsningar,
Emelie Svensson, antikvarie, Sveriges Järnvägsmuseum

[image]
(Ursäkta den dåliga skärpan!)

Att ringen tillverkats av BJ för att delas ut bland de anställda är knappast troligt. 1948! Ja, men BJ upphörde som privat bolag den 30/6 1947.
Knappast tillverkade man så dyra saker till en lokreparatör, det är också den enda ring jag någonsin sett. Det borde ju också stått t.ex. BJ 1872 - 1947 e.d. på den
Olhans ja! Robert Olhans var 1 ste stationsskrivare i Falun 1947. Han var född 1907. Kanske tillverkade guldsmeden Olhans, broder kanske, den till honom som ett minne till 40 års dagen. Lite sent kan tyckas, men i alla fall.
Ringen påminner också om en ingenjörsring. Har själv en av liknande modell.
Tänkbart också att det kan vara en ring som gjorts av en elev som mästararbete för att erhålla mästarbrev inom guldsmedsyrket.
Det är ju heller inte säkert att den som ringen kommer från nu, är den ursprunglige ägaren.
Minnesskriften från 1949 nämner heller inget om att dylika ringar lämnats ut.
:-) Sune


Hela tråden: