Instruktioner? Ritningar? (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Thursday, December 11, 2008, 21:06 (5609 dagar sedan) @ Gunnar M

Vi borde sätta oss några stycken med fotona och en spårplan och dokumentera hur det gick till på 70-talet. Det är ta mig tusan historia nu! :-)

En sådan dokumentation skulle vara synnerligen värdefull. Ulf P har ju lämnat många intressanta upplysningar om "Ösverket", men funktionen hos stationsblockeringen och det lilla ställarställverket i stationshuset är två områden som ännu är odokumenterade.

Vid SJ gav man fram till början av 1950-talet ut instruktioner för i princip alla signalsäkerhetsanläggningar som nybyggdes eller ombyggdes. Sedan kom man på att skrivande, kontrollerande och fastställande av instruktioner var ett heltidsarbete för flera tjänstemän, och att tågklarerare och ställverksvakter ytterst sällan tittade i instruktionerna (som oftst var svårlästa och oöverskådliga). Instruktionerna ersattes då (förutom för särskilt komplicerade anläggningar) med tydliga spårplaner och skyltar på ställverks- och blockapparater. Jag undrar om SRJ någonsin ställde samman instruktioner för de mer komplicerade signalsäkerhetsanläggningarna? I så fall finns instruktionerna möjligen hos Stockholms Spårvägsmuseum, dit en mängd arkivhandlingar kördes när Stockholm Ö:s arkivlokaler utrymdes. Dessvärre hade spårvägsmuséet, med sina begränsade personalresurser, i varje fall för några år sedan inte hunnit sortera upp särskilt mycket av RB-materialet.

En annan källa till kunskap skulle vara en ritning med spårsystem, signaler, spårledningar, isolerskenor mm, ställverks- och blockapparaternas utseende och en förreglingstabell. Sådana ritningar har säkerligen existerat, men finns något kvar? Kanske hos ULJ?


Hela tråden: