Böckerna kompletterar varandra (Järnväg allmänt)

av Christer Brimalm, Saturday, March 25, 2017, 10:36 (2588 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Jag är visserligen part i målet som författare och har ett litet finger med i alla tre böckerna, men jag vill ändå gärna framhålla att jag tycker dessa tre böcker kompletterar varandra och att man mycket väl kan skaffa alla tre om man är intresserad av ämnet.

Från Wadstena till Vadstena bör man definitivt ha, men den kom redan 1981 och sedan dess har både många nya bilder och även fakta kommit fram som inte fanns tillgängliga då den boken skrevs. I motsats till de båda senare böckerna behandlar den hela MÖJ-systemet, i alla fall översiktligt.

Jan Olof Svenssons Fogelsta-Wadstena-Ödeshögs Järnväg behandlar WFJ och FWÖJ under tiden fram till 1919 och sammanslagningen med MÖJ betydligt utförligare än den äldre boken, men den slutar där. Den innehåller mycket fint bildmaterial med högre tryckkvalitet än i den första boken. Vad gäller WFJ och FWÖJ fram till 1919 tycker jag den kan sägas vara "sista ordet" som historik.

Wadstena-Fogelsta Järnväg ("En liten järnväg i en liten stad") från 2015 har en annan inriktning då den är utgiven tillsammans med Föreningen Gamla Vadstena som deras årsbok och vänder sig till en bredare läsekrets. Den spänner över hela tiden från förhistorien till idag vad gäller Vadstena-Fågelsta Järnväg och den försöker sätta in järnvägen i ett större sammanhang. Människor med anknytning till järnvägen får komma till tals och berättar. Museijärnvägens tillkomst och utveckling skildras rätt utförligt. Här finns även bilder som inte finns i någon av de andra två böckerna. Däremot finns det inga lok- och vagnlistor och dylikt.


Hela tråden: