Järnvägsbro Ekolsund - Stämsvik/Krågga (Järnväg allmänt)

av daniel, Sunday, March 26, 2017, 13:42 (2559 dagar sedan) @ KeTh

Vi är åtta föreningar som försöker få till en gång o cykelväg (Mälardalsleden) på en nedlagd järnvägsbank (Mälaren) i Uppland mellan Ekolsund och Stämsvik/Krägga med hjälp av Leader Mälardalen. På denna sträcka finns en Järnvägsbro (tidigare svängbar) som vi skulle vilja veta lite mer om.
Så jag undrar om det finns någon information (besiktningsprotokoll, konstruktionsunderlag med beräknad livslängd,...) om denna Järnvägsbro i Ekolsund (samma typ av järnvägsbro som fanns i Stäket) i anslutning till järnvägsbanken. Järnvägsbanken går mellan Krägga/Stämsvik och Ekolsund station. Tågen slutade gå över denna del av Västeråsbanan 1994 (?) Järnvägsbron var från början öppningsbar (svängbro) men är numera fixerad i "fast" läge. Underlaget skall användas i en ansökan till Jordbruksverket om bidrag för att göra gång o cykelväg över den nedlagda järnvägsbanken. Tror att bron byggdes i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.

Var kan man tänka sig att uppgifter om detta (gamla järnvägsbroar) finns lagrat någonstans?

Kan maila några bilder på bron o järnvägsbanken om så önskas.

/Karl-Erik Thulin (KeTh)

Den som äger bron i dag borde ha den gällande dokumentation som finns om bron. Om det är Trafikverket så borde det finnas i BaTMan. Även många kommuner har sina broar i BaTMan har ni kollat där?


Hela tråden: