Blåmarkerade figurer – saknad 'tumme upp'-ikon! (Forumet)

av Göran B, Saturday, April 01, 2017, 15:51 (2553 dagar sedan) @ Arne

Så jag undrar varför det inte är möjligt att använda Android- och iPhonevärldens ikoner och emojis när man nu har uppgraderat forumprogramvaran till senaste version? Kanske det skulle räcka med någon enkel justering i programvaran så att man kan använda dessa känslomarkörer också här i vårt järnvägsforum‽


"Standarder är bra, alla bör ha sin egen."

Ovanstående mening är ett stående skämt bland IT-specialister och har sin grund i att IT-bolag älskar att hitta på nya standarder vilket gör att saker inte fungerar på samma sätt överallt.

Det är många gånger jag har fått ett epostmeddelande eller ett SMS med ?? eller konstig symbol, beroende på att tillverkare X hittar på symboler som tillverkare Y inte stödjer.

När det gäller ikoner på forumet så går det att lägga till fler. Frågan är dock om det är önskvärt. På Internet är det bara orden som når fram. Ansiktsuttryck och tonläge försvinner på Internet. Emojis är ett sätt att förmedla känslor, men problemet är att de lätt kan misstolkas. I synnerhet om man börjar blanda in ironi eller skämta.

Med vänlig hälsning
Daniel


Tack, Daniel för ditt svar. Men betyder detta att du inte tycker det finns behov av fler smilies, emojis eller animerade figurer över huvud taget? Vi har nu endast sex smilisar att välja mellan men alltså inte en 'tumme upp'-symbol exempelvis. Det är annars en önskvärd utökning jag skulle tycka vara bra för att uttrycka ens uppskattning av ett särskilt intressant inlägg, historiskt viktig lok- och vagnsbild eller eljest för att bildligt klappa någon på axeln som tack.

Och om denna 'tumme upp'-symbol inte skulle passa i forumets fasta arsenal av symbolbilder så kunde det i alla fall vara bra om programvaran tillåter att man använder de olika bilder som redan finns i smarta telefoner och läsplattor som Android och iPhone/iPads. Det finns numer tillgängligt en mängd s.k. emoticons i våra elektroniska apparater så därför vore det praktiskt om programvaran inte ersätter dessa koder med ???? eller andra skräptecken.

Det är ju dessutom så att de flesta av dessa emoticons numer faktiskt har vanliga standardiserade Unicode-koder, UTF-8, så man får nog betrakta dessa känslomarkörer som rumsrena. Man behöver ju inte heller överanvända dessa bilder utan bara använda dem när det verkligen är motiverat för att markera något positivt inlägg här i vårt järnvägshistoriska forum med en 'tumme upp' exempelvis! :-)

Du ger själv svaret på frågan utan att veta om det.
Numera är smilies / emojis standardiserade Unicode-tecken. Den som vill använda sådana kan alltså använda sitt tangentbord för att skspa dom. Behovet av att forumägaren sparar ner egna emojis på forumservern och gör dom tillgängliga via forumprogramvaran har minskat radikalt tack vare detta. Det var annorlunda för ca 10 år sedan när Postvagnen och detta forum började med denna forumprogramvara.
Eftersom det visat sig med åren, både här och i Postvagnen, att emojis överanvänds av vissa användare, ofta på felaktigt sätt, och därmed gör inläggen svårare att förstå så är det en förbättring för alla, utom dessa överanvändare, att antalet emojis tullgängliga via forumprogramvaran hålls på en låg nivå, eller kanske t o m tas bort helt och hållet. Detta är ingen tonårschatt, det är ett seriöst forum.


Hela tråden: