Uppförande av kiosk på SJ:s mark - regelverket vid 40-talet? (Byggnad)

av Christer Hammare, Sunday, April 02, 2017, 09:33 (2552 dagar sedan) @ Rolf Nordin

[image]

Stjärnhov jvstn (sign Sh)

År 1941 uppförde en privatperson en kiosk vid Sh jvstn. Senare övertogs den av en annan privatperson eller kanske av Pressbyrån. Sh lades ned -68 och stationshuset revs troligen -76. Sannolikt försvann även kiosken då.

Bilden ovan är ett utsnitt av en bangårdsritning över Sh från 1928 [ekeving.se]. Med hjälp av gamla vykort har jag ritat in den troliga platsen för kiosken. Min fundering är om kiosken står på SJ:s tomtmark eller på kommunens mark? Jag har svårt att se var SJ:s tomtgräns går. Var går tomtgränsen? (Vägen upptill är Dagavägen. Åt vänster mot Björnlunda och mot höger Sparreholm.)

Hur såg regelverket ut vid denna tid (40-talet) om någon ville uppföra en kioskbyggnad vid en SJ-station? Jag antar här att kiosken är en separat byggnad och inte på något sätt inhyst i SJ:s lokaler, ex.vis i stationshuset.

Finns bangårdsritningar över Sh av senare årtal än -28 tillgängliga på Internet?

Många frågetecken blev det ...

SJ:s tomtgräns enligt bangårdsritningen går på andra sidan vägen. Om inte marken styckats av senare bör alltså kiosken ha legat på SJ:s mark. Med största säkerhet upprättades ett arrendekontrakt med ägaren av kiosken och när kiosken sedan bytte ägare upprättades nya arrendekontrakt.

/Christer


Hela tråden: