Historik kring längdmätning (Kuriosum) (Bana)

av Kjell Aghult, Thursday, May 04, 2017, 16:06 (2520 dagar sedan) @ Harald

Hur är historiken för Jönköpingsbanans längdmätning? I linjeboken börjar den med 0 i Falköping och går uppåt hela vägen till Nässjö. Jag trodde först att det var Södra stambanans ursprungliga mätning, men så tittade jag på Södra stambanan i Järnvägsdata och där stod att Falköping-Bankeryd är mätt från Stockholm via Falköping och att Bankeryd-Nässjö är mätt från Stockholm via Nässjö. Åtminstone den senare kan ju inte vara den ursprungliga mätningen, så har banan haft minst tre olika längdmätningar?

Tyvärr blev saken fel införd, den brutna längdmätningen upphörde 1928: Delen Falköping-Bankeryd haft nollpunkt Stockholm C, återstoden nollpunkt Malmö C. Då infördes dagens kilometrering.

Källa till uppgiften är sannolikt gamla grafer, som någon i gruppen studerat. De och linjeböckerna (f d tdtboken del A, ännu tidigare tdtboken del I) är mycket viktiga JD-källor: Linjeböckerna dock införda först från ca 1920, då av SJ och de stora bolagsbanorna. Okänt är om alla småbanor, t ex ASLJ och SlRJ, alls skaffade dem:
Förarnas linjekännedom räckte.


Hela tråden: