Bogginollan – gemen/kapitäl 0 eller litet o det är frågan! (Fordon: allmänt)

av Arne, Monday, May 15, 2017, 00:48 (2535 dagar sedan) @ Gunnar Håkansson

Det var väl så, att från början alla siffror skulle skrivas mindre än huvudlittera. På skrivmaskin fanns bara en storlek, så för att undvika sammanblandning med bokstaven O skrevs den lilla nollan med litet o. Detta upptogs vid något tillfälle även i tryckt text, och numera har man glömt hur det en gång var. Dock säger man "noll" om det lilla o:et, även om alla andra siffror blivit lika stora som huvudlittera.
Vill man vara korrekt, får man (om jag har rätt) rätta sig efter det i sammanhanget aktuella årtalet. Just när boggier på personvagnar var nytt, är en nolla i liten storlek rätt (tillsammans med att alla andra siffror skall vara i denna lilla storlek). Men bara litet senare har skrivmaskinens dominans slagit igenom, och boggi-nollan skrivs med ett litet o.

Det här med gemena siffror är ett intressant ämne; särskilt förstås för alla oss litteranördar! :-D . Det finns mycket att säga i saken och här kommer ett stycke saxat från idg.se på deras sida om IT-ord.

[color=#009][b]2. – gemena siffror är vanliga siffror i en form som passar ihop med gemena bok­stäver: kroken på gemena 9 har till exempel ett under­häng som bok­staven g. /.../ – Gemena siffror, som också kallas för medieval­siffror, an­vänds ofta i löpande text. De flesta typ­snitt innehåller både gemena och versala siffror, men i vanlig ord­­behand­ling och på webb­­sidor kan det vara svårt eller omöjligt att an­vända gemena siffror. I layout­program brukar det gå bra. Ett pro­blem är att den uni­ver­sella koden för skriv­­tecken, Unicode, inte räknar gemena siffror som särskilda tecken, utan bara som en grafisk variant av siffrorna. Det finns inte heller någon html-kod för gemena siffror. – På engelska heter det text figures. [/b][/color]

Och på svenska Wikipedia har jag hämtat följande bildexempel på versala och gemena siffror utlagda i Public Domain. Observera att sifferexemplen på raderna A och C är versala siffror och på raderna B och D är det gemena siffror. Märk skillnaden i över- och underhäng hos de olika siffrorna. Notera även att de gemena nollorna (åtminstone i det här typsnittet) faktiskt mer liknar gemena o-n än en liten [size=small]0[/size]. Så det kan faktiskt gå på ett ut om man 'tvingades' ta till skrivmaskinen lilla o som substitut. ;-)

[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Old-style.png/375px-Old-style.png[/img]


Hela tråden: