Notispojkarna? (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Monday, May 15, 2017, 23:07 (2535 dagar sedan) @ Rolf Nordin

Hur var det med Notispojkarna? Delade de ut också "vanlig" post eller bara aviseringar om att gods hade ankommit till järnvägen (att jämföra med dagen SMS-aviseringar)? När började systemet med Notispojkar att införas och när upphörde det? Har sett någon bild att Notispojkarna hade egen uniform? Var de SJ-anställa?

Vanlig post, nej. Där hade Postverket monopol och ensamrätt det vill säga på slutna brevförsändelser. Men det var ju inte avierna och dessutom var det SJ egen post som man fick distribuera själv. Notisbud som var titel var SJ-anställda och hade uniform men de hade inte tjänstemannaanställning utan tillhörde kategorin arbetarpersonal som t.ex banarbetare och andra. Jobbet ansågs enkelt med en låg lön och var väl i allmänhet ett slags ingångsarbete i tidig ungdom där man kvalificerade sig för mer avancerade uppgifter.
För posten kan ju också sägas att även om Posten hade monopol så fick SJ handha sin egen internpost i en organisation parallellt med posten (men så mycket mindre volym)


Hela tråden: