Bidrag till arbetslivsmuséerna 2017 matarvatten (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Micke Carlsson, Friday, June 02, 2017, 15:15 (2491 dagar sedan) @ Dag Bonnedal

Vilken matarvattenbehandling gör ni nu och vilka skador bedömer ni att det har haft till följd?

Det ska bli mycket intressant att läsa vad ni kommer fram till. Ett viktigt arbete av intresse för många!

Vet inte om ni i Mariefred någon gång anlitade Bertil Arvholm från SA/SAQ i Sthlm som besiktningsman. Han hade stor erfarenhet av ånga och jag gillade hans förhållningssätt. Han sade till oss i Nynäs att vet ni inte exakt vad ni gör och varför, då är det bättre att låta bli (apropå matarvattenberedning) just med tanke på att det kan gå fel. Inte ens ett avjoniseringsfilter ansåg han vara lämpligt, om man inte först hade tagit reda på om det fanns något som blev bättre av det, och hur.

Jag har arbetat i "industriånga" i många år, och vill lägga till en hälsoaspekt: Andas man in ånga som kommer från "beredda vatten" så löper man en relativt stor risk att ta skada av det. Vi var flera som då och då drabbades av återkommande lunginflammation och vi drog med åren slutsatsen efter att ha kunnat utesluta andra orsaker att insjuknandet skedde i samband med att vi inandats större mängder ånga från ångnätet. T ex när man stått en dag och värmt upp något med hjälp av ångslangar. Den som har kunnat jämföra kan lätt känna skillnad på hur ånga från stadsvatten luktar och hur ånga från beredningsanläggning luktar. Stadsvattenånga utan behandling luktar sött i jämförelse med beredda vatten som luktar mer unket eller kanske salt.

Alternativet till matarvattenberedning skulle ju vara en effektiv rengöringsmetod istället. Det finns "bra recept" på det som skulle passa för ånglok.


Hela tråden: