Originalskick (Fordon: vagnar)

av NOR, Sunday, June 04, 2017, 10:17 (2490 dagar sedan) @ Jan Bergsten

Om det nu är så att detta är den enda kvarvarande vagnen av den en gång i tiden så rikhaltigt förekommande typen så anser jag att man bör ställa ganska höga krav på originalskick.

Avsikten med en restaurering av ett fordon är att det ska finnas bevarat väldigt långt in i framtiden, det är också vårt ansvar inför kommande generationer. Då är det mindre lämpligt om man börjar att ta genvägar i sin iver att få fordonet klart till en viss tidpunkt, detta kommer att straffa sig i framtiden.

Således ska man använda rätt sorts trävirke såsom ek, ask och teak för att nu ta några exempel. Ävenså färg och spackel av rätt sorts pigment och bindemedel bör användas vid en restaurering till originalskick.

Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle bedriver idag en restaureringsverksamhet som är unik i världen vad gäller kunskap, teknik och arbetsmetoder. Personalen inom restaureringsverksamheten besitter ett kunnande i gamla arbetsmetoder och material som dom sannolikt är ensamma om i Sverige.
Järnvägsmuseum kan ge råd och tips om materialval, arbetsmetoder och utförande av en restaurering i stil med denna, om ni så vill.

Så vilka ambitioner har ni med att återställa detta fordon till originalskick?


Hela tråden: