Bidrag till arbetslivsmuséerna 2017 matarvatten (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Micke Carlsson, Tuesday, June 06, 2017, 01:21 (2509 dagar sedan) @ J. O. Andersson

Det har du helt rätt i!

Att mäta är bara det första steget, vi behöver fortfarande ha "normer" för pannvattnet, precis som vi har normer för flänstjocklek, ledvidden i växlar, rälsförhöjning i kurvor, koppelhöjd, osv...

Om projektet som ÖSlJ fått pengar för kan ge branschen sådana normer så har vi antagligen fått det bästa utbytet får några kulturpengar som någonsin betalats ut!

Jag passar på att fåna mig lite till, för visst är normer för pannvattnet bra men det kan inte brytas ner till normer för matarvattnet! Det är viktigt att vara med på det, annars hamnar man bara i det som ÖSlJ har gjort enligt Dag B:s beskrivning.

Varje vatten är unikt och måste behandlas unikt så att man till slut har det normativa pannvattnet i sin panna. Det innebär att man kan behöva följa förändringar i såväl råvatten som matarvatten och pannvatten, och veta vad man ska göra när något måste ändras. Att börja behandla matarvatten är som att kasta en hammare med skaftet före. Det kan vara enklare att bara stå ut med att göra rent ofta, det är ändå eldrörspannor med 12 bar vi pratar om, inte vattenrörspannor med 25 bar eller mer, och ingen kondensering eller andra hyss. Blygsamma belopp att tjäna på en toppad effektivitet. Antagligen mindre belopp än de utlägg man har på att bygga upp en vattenbehandling värd namnet, i många fall. Pannsten är ett inte alldeles puckelryggigt korrosionsskydd heller, även om man inte får säga så i fina rum. Stadsvatten brukar ibland vara kalkmättade av just det skälet. Många vattenproblem kommer i nästa steg, jaha, nu har vi satt stopp för beläggningarna, då kommer alla de andra kemiproblemen farande med tillhörande månlandskap i plåten.

Allt detta med förlov sagt att målet är att maximera livslängd på t ex tuber. Jobba måste man göra hela livet hur det än är, antingen med att tuba om eller med att bygga upp en vattenbehandlingsorganisation. Man får välja. I värsta fall får man göra båda sakerna.

Det finns riktigt bra rengöringsmedel för pannsten som man kan blanda ihop själv hemma i köket för blygsamma pengar, det är faktiskt värt att väga in.


Hela tråden: