Bläse (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Wednesday, June 28, 2017, 16:49 (2466 dagar sedan) @ H Lundén

Jag frågade en känd inspektör från Järnvägsinspektionen för flera år sedan och då var det inte järnväg. Och är det troligen inte heller idag.
Frågan är om banan kontrolleras säkerhetsmässigt och i så fall av vem.
Vagnarna i tåget saknar broms. Vid uppgång mot brottet går loket ovanför vagnarna. Skulle ett koppel brista då, finns det ingenting som hindrar vagnarna från att rulla ned och ut på piren för att till slut hamna i sjön. Och kopplen mellan vagnarna är mycket primitiva.
Vid nedgång från brottet går däremot loket nedanför tåget och kan hejda detta.

Om man kör på tivoliförordningen så är det polisen som är inspektionsmyndighet och skall då avgöra om verksamheten är säker för resenärer och personal .
Det blir alltså då ungefär jämförbart med berg och dalbanor, karuseller och liknande åkattraktioner som finns på tivolin. I princip ska det inte innebära sämre eller bättre säkerhet utan att verksamheten är säkerhetsmässigt godtagbar och hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Förutsatt nu att man sökt tillstånd enligt förordningen vilket kanske inte är helt säkert. Och i det sammanhanget var går gränsen ? Är det o.k med en liten helt privat trädgårdsbana man kan åka på ? Eller är det först när allmänhet har tillträde.

Låst
1397 visningar

Hela tråden: