Lite om Tågut (Historiskt material)

av Sune Nylén, Wednesday, July 05, 2017, 21:06 (2480 dagar sedan) @ Kjell Aghult

"Doktorsskjutsar" var vanliga på småbanorna förr, t o m tidtabellslagda som "tåg", särskilt på de med gles trafik, t ex just DONJ.

Kapitel 19 i klassiska TÅG UT skildrar dramatiskt hur ett extratåg anordnas som "ambulans" Sundestad-Hedersrum-Sundestad. Lok + förstaklassvagn, med järnvägsläkaren och hans sjuksköterska. Bromsaren Bertil fått en fot krossad under
växling i H. Han överlever, men får med protes gå på s k sjuktjänst som bomvakt i
Sundestad.

Berättelsen kanske har någon äkta förlaga vid Kalmarbanorna.

Tåg ut ja, Boken är tillägnad Aldo Samuelsson. Han var på 60 talet stm. i Floda.
Han berättade för mig att på 20 talet var han och Gustaf Olsson kamrater på Kalmar Berga. S. sa´ att Olsson hade beskrivit de olika tjänstemännen, så att den som var insatt kunde känna igen varenda figur. Tc Pallander, som såg ut som en sömnig katt var t.ex. Adolf Hansson. Tc vid KBJ. Trafikchefsassistenten hette Edensvärd. Ti Jämjö var Sven Selander. Vagnmästaren, Nils Johan Nikolai. Osv. Tyvärr förde jag inga anteckningar beträffande de målande beskrivningarna av stationsföreståndarna, vilka de kunnat vara.
Olsson hade en dröm att SJ skulle ta över banan, och för att i någon mån maskera den, och de personer som figurerade, valde han att den skulle ända i Nässjö.
:-) Sune
Ja, och den svärjande stinsen i Kalmar, som gav sken av att han kunde elda, var Karl Ek, f 1862


Hela tråden: