Vagn Bo14 vid Stockholm C, år 1967 – Vasahusets restaurang? (Fotografier/bildfrågor)

av Arne, Monday, July 31, 2017, 20:53 (2458 dagar sedan) @ Jonny Saljefeldt

Vasahuset byggdes under åren 1957 till 1960. Och det fanns en restaurang ett par trappor upp från entréhallen (ingång från Vasagatan). Det hände att jag åt middag där på 60-talet. Men jag kan inte komma ihåg vad den här restaurangen hette. Så för att jag inte ska grubbla mig sömnlös kanske det finns någon stockholmare med bättre minne och lokalkännedom här i forumet och som vet vad jag menar för matställe?! :-)


Restaurang Domino?

Nu blir jag osäker. Kan det ha varit Domino? Jag får nog fundera ett slag till. Det är konstigt att ett sådant här vid denna tid på 60-talet så känt matställe är så anonymt på nätet. Jag har googlat och resultatet är magert. Jag har på Stockholmskällan hittat denna nedanstående text om Vasahuset i kvarteret Kortbyrån 17 på Vasagatan 11.

Citat:
Kortbyrån 17
Vasagatan 11

Kontorsfastighet.
Byggnadsår 1957-60, arkitekt L E Lallerstedt,
byggherre Fastighets AB Socialen, byggmästare BPA.

Gathus, 13 vån (lägre parti, 2 vån). Fasader av ljusblått
glas och metall, i bv pelare klädda med polerad svart
sten. Tak av betong och konststensplattor.

Entré: golv av vit marmor glasade vaggar med pelare av
polerad svart sten (hissvägg klädd med gråflammig mar-
mor). Glasskulptur hängande från taket av E Öhrström.

Ljusgård i låghusdelen.

Och nedanför den här texten i Stockholmskällans kvartersinventering finns en svartvit bild från entréhallens ljusgård med Försäkringskassans skylt i vänsterkantens övre hörn; visande uppåt till FK:s lokaler via de båda rulltrapporna. Man åkte med dem också upp till restaurangplanet.

Men dessvärre finns i bilden ingen synlig namnskylt för någon restaurang Domino. Längre bak i entrén syns även Edvin Öhrströms kända glasskulptur hängande från taket bakom rulltrapporna. Det är alltså samme Öhrström som skapat den berömda glasobelisken på Sergels torg. Den obelisk som nu renoveras och har det långa officiella namnet 'Kristall, vertikal accent i glas och stål'.

Men jag lägger ut frågan om restaurangnamnet ännu en gång. Det kan ha varit Domino men jag känner mig fortfarande lite osäker. Så någon bild av restaurangens namnskylt skulle sitta fint för att jogga minnet något! :-)

PS. Och dagens fotohistoriska knäckfråga. Var det fönster på restaurangen ut mot bangården på baksidan av Vasahuset? Kunde man alltså ha fotograferat i motsatt riktning som broder Elthammar gjorde i sin fina bild av boggivagnen Bo14c? Det hade varit kul om det varit så. Men jag vet alltså inte så här 50-plus år senare. ;-)


Hela tråden: