Krylbosmällen ... – tågsabotaget mellan Meråker och Storlien (Järnväg allmänt)

av Arne, Saturday, August 19, 2017, 19:05 (2433 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Ja. det är många som vill ta åt sig äran av olika inträffade saker som de "brinner"
för.
Den som funderar det allra minsta måste ju inse hur orimligt det är att beräkna, att om jag stoppar i sand i Hallsberg, så kommer en olycka att inträffa före Krylbo.
Sådana tåg var väl dessutom bevakade, så det förefaller väl knappast troligt.
Dessutom är ju sådana där attentat i det stora taget värdelösa. De leder bara till att man omgående skickar ett nytt tåg.
Möjligen att det stärker egot hos den som gör det, och han får lite glans över sig
i fjorton dar.
:-) Sune


Även den brittiske agenten Malcolm Munthe tog i sen tid på sig att han saboterat tåget
men det har i efterhand avfärdats som knappast troligt. Han misstänks ändå eftersom han dagen efter krylbosmällen blir utvisad från Sverige. Det verkar dock som att Munthe genomfört ett sabotage mot ett tysktåg på Gudå station mellan Storlien-Trondheim.
Den officiella undersökningen slog i vart fall fast att den absolut troligaste orsaken till Krylbo var varmgång i ett lager eller något liknande som tänt eld på halm i en vagn och sedan spred sig elden.
Och att agenter tar på sig sådant här för att sprida glans över sig själva är ju föga förvånansvärt, det faktum att ingen dog gjorde det moraliskt lättare .
Guillou för sin del skriver böcker och tjänar naturligtvis stora pengar på fantasifulla skildringar

Jo, majoren Ludvig Malcolm Martin Grane Munthe, med tilltalsnamnet Malcolm efter flytten till Storbritannien' var ingen vanlig 'dussinäventyrare' vilken som helst. Han var son till den världskände svenske läkaren Axel Munthe (han med Villa San Michele på Capri, kung Gustav V:s nära vän och drottning Victorias livmedikus bland mycket annat) och blev brittisk medborgare i början av kriget för att kunna slås mot tyskarna. Han blev redan före den tyska invasionen sänd till Norge för att leda underrättelseverksamheten och sabotageaktioner etc. bakom de tyska linjerna. Han kom att få en framstående plats inom Special Operations Executive, SOE, (ibland kallat för "Churchill's Secret Army" eller "Ministry of Ungentlemanly Warfare".) och fick efter kriget utmärkelsen den brittiska orden Military Cross för sina modiga aktiviteter, bl.a. i södra Italien.

Här nedan ett stycke från norska Wikipediaartikeln om denna märkliga svenskbrittiska soldat, gentleman och den sista äkta engelska excentrikern!

[color=#009][b]Annen verdenskrig[/b]

[i]Malcolm Munthe ble sendt til Gordon Highlanders for ingen annen grunn enn sitt fornavn Malcolm, som har en skotsk bakgrunn. Han var en av fire britiske etterretningaagenter som ble sendt til Norge umiddelbart før den tyske okkupasjonen i 1940 for å etablere radiokommunikasjon og kunne forberede mottakelse av mindre britiske styrker. Da tyskerne kom, flyktet han til Sverige, der han ble assisterende militærattasjé ved den britiske legasjon.

Etter at Winston Churchill hadde tatt initiativ til sabotasjeorganisasjonen Special Operations Executive, SOE, i juli 1940, ble det høsten samme år opprettet en SOE-avdeling i Stockholm med Malcolm Munthe som ansvarlig under sitt diplomatiske dekke. I Skandinavia etablerte major Munthe et nettverk av venner som han kalte Red Horse, etter baronesse Orczys The Scarlet Pimpernel. Hovedoppdraget var sabotasje i Norge.

Malcolm Munthe opererte til tider i Norge bak fiendens linjer som spion og sabotør. Men minst én sabotasjeaksjon ble utført også i Sverige mot transitteringstog med tysk militær og materiell. Dette ble gjennomført ved Gudå stasjon mellom Meråker og Storlien 17. april 1941.

Det var også mistanker om at SOE stod bak en brann og påfølgende eksplosjon i et ammunisjonstog 19. april 1941 på Krylbo station, men detta har aldri kunnet bevises og flere rapporter peker på at det var en ulykke (Krylbosmällen). Malcolm Munthe ble utvist fra Sverige dagen etter eksplosjonen i Krylbo.

Hen ble så satt til å lede SOEs virksomhet i Sør-Italia, hvor han deltok i landgangen ved Anzio. I Sør-Italia kledte han seg en gang som en (stor) gammel dame for å smugle en radiosender gjennom de tyske linjer og koordinere SOE-virksomhet i okkupert område. Munthe var også med på å få berget den liberale filosof Benedetto Croce og hans familie. De var i fangenskap i Sorrento, og deres flukt blagte dem til Capri der de skjulte seg i faren Axel Munthes hus Villa San Michele.[/i][/color]


Hela tråden: