Tågmästare på snälltåg med biljettväska på magen (Järnvägspersonal)

av Cargoman, Monday, August 21, 2017, 16:50 (2433 dagar sedan) @ yngve nilsson

Några tågmästare med biljettväska på magen har jag inte sett. Däremot förekom ofta att konduktörer tog ut hela pengen för att slippa växla och hänvisade de resande till bx för att få pengar tillbaka. Själv minns jag en fredagskväll då det klev på flera resande i Kumla för att åka till Örebro. Dessa hade givetvis kommit överens vilka som skulle gå på där bak där konduktören var och låta denne växla så att hon ( det var en hon vid detta tillfälle) inte skulle hinna igenom tåget och då kunde ju de som klev på i framänden åka gratis. Nämnda Karlstadskonduktör löste det hela så hon tog hela pengen, ofta en hundring, skrev på biljetten och meddelade att de fick pengar åter inne på bx i Örebro. På så sett han hon igenom tåget och de som trott sig få åka gratis kunde inte göra det. Konduktören hade alltså många hundralappar när hon redovisade. Hon berättade att det var vanligt att de Karlstads- och Örebrokonduktörer som åkte där gjorde på detta sätt.Det blev många som fick gå in till bx när de kom till Örebro, bx var öppen så sent för att få pengar att roa sig med.E#n biljett Kumla-Örebro lär kostat 36 kronor vid detta tillfälle.

En liknande variant hade vi mellan Järpen och Mörsil på Storlienbanan.
På lördagskvällar var det många undomar som klev på nattåget i Järpen för att åka till till nästa station Mörsil (10 km). De hade satt i system att de bara hade 100-lappar att betala med, så normalt hann tågmästarna bara sälja några biljetter alt. växelpengarna var slut innan man kom till Mörsil.
Lokförare och tågmästarna lärde sig snart detta, och satte plan B i verket.
När föraren såg alla ungdomarna på plattformen i Järpen, så väntade han några minuter med att köra efter avgångssignalen, och sedan lunkade han på i 20-30 km/h till Mörsil.
Tågmästarna (minst två) som laddat upp med mycket växel kunde sedan från varsitt håll i lugn och ro sälja biljetter till alla. Det var inga glada miner på ungdomarna när de steg av i Mörsil. :-)


Hela tråden: