Hedebyborna (Byggnad)

av LaseJ, Thursday, September 28, 2017, 21:26 (2373 dagar sedan) @ Niels Munch

Delblanc sällskapet, som vårdar författarens minne har ett relativt stort antal skrifter tillgängliga för den som är intresserad av denna man, en av förra seklets största svenska författare. Hedebyborna som, i viss mån, skildrar Svens barndom i trakterna av Vagnhärad, blev som bekant filmad för Göteborgs TV under 70 talet. Regissören, Håkan Ersgård, har efterlämnat en stor mängd anteckningar från inspelningarna, som sammanställts av hans son Jesper i en bok betitlad Hedebyborna. En berättelse om en TV-serie, I rollerna ses den tidens svenska landslag i skådespeleri.

Denna bok som är en liten guldgruva för oss Hedeby frälsta beskriver bland mycket annat inspelningsplatserna som var spridda över en stor del av mellansverige. Såldes var det mycket riktigt Linghem som vick gestalta Hedeby staion, medan Gårdsjö gav gestalt åt Hedeby med turisthotell och ölveranda. Handelsboden fanns på ett annat ställe, medan Trosa stadshotell fick vara sig självt, liksom Tullgarn. Inomhus scenerna spelades i i Synvillan i Göteborg, dvs Göteborgs TV hus.

För den som inte läst böckerna Åminne, Stenfågel, Vinteride och Stadsporten kan dessa varmt rekommenderas. De gestaltar en brytningstid i Sverige som på ett eller annat sätt påverkat oss alla.

Hälsar

Lasse J


Hela tråden: