Några gammla signaltavlor (Järnväg allmänt)

av Helmut Maripuu @, tisdag, oktober 10, 2017, 18:42 (284 dagar sedan)

[image]
Håller på och bygger en ny mdelljärnväg huvudsakligen från tidsepoken 50 - 70 tal.
I ett gammalt nummer av Teknik för alla hittade jag denna bild. Funderar över signalen för övergång till vänster. Har aldrig inte ens i min barndom sett denna signal med två sken. Någon som vet hur den fungerade? Gissar att det var en vit och en röd men var det blinkande sken eller fast sken? Fanns det någon varningsklocka?
Lutande dvärgar har jag stött på när jag letat efter gamla bilder men när försvann lutande dvärgar på betongfundamenten?

[image]

Dvärgar på hög stolpe har jag aldrig tidigare stött på! Under vilken tidsepok förekom dessa och på vilka ställen efter järnvägen kunde man hitta dessa?

[image]

Ser ut som en vanlig huvudsignal men är man ett matematiskt geni kommer man snabbt fram till att det finns en lampa för mycket. Vilka signalbilder hade denna signal? Samma som dagens? Men vad hade den lampan längst ner för färg och var det med fast sken eller blinkande. Skulle vara kul att ha några av dessa på min modelljärnväg men kommer inte ihåg att jag lagt märke till huvudsignaler med sex lampor under min barndom.

Ps någon som besökt Kungliga biblioteket i Stockholm. Brukar kila in och läsa gamla TFA och Populär mekanik. Men gissar att det finns massor med annan järnvägsliteratur för oss järnvägsvänner. Någon som har några förslag på litteratur.
Funderar också på om jag skulle uppvakta SJK med en begäran om ett studiebesök så kunde kanske någon bibliotekarie tipsa oss om hur man letar efter järnvägsliteratur och utbildningsmaterial i arkivet.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum