JTJ: Renoveringen av KBJ C 1302 (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Rikard Johanson, Wednesday, November 22, 2017, 21:50 (2318 dagar sedan)

JTJs stora vagnprojekt just nu är renoveringen av korgen till Kalmar-Berga Järnväg C 1302. Den inledande fasen består i att plocka isär. Utvändigt handlar det dels om att montera bort lister och plåtklädsel, dels att avlägsna takpappen.

Vartefter vagnens plåtklädsel monterats bort konstateras att trästommen är mest skadad vid de öppningsbara fönstren. I övrigt syns positiva tecken, när den första sektionen mellan två fönster togs bort visade det sig att virket tycks vara helt oskadat bakom den plåten.

Andra aktuella arbeten är att montera bort lanterninens fönster och invändig sanering, det senare då vagnen har varit försedd med kamin och inte minst den brandsäkra golvbeläggningen måste tas bort.

Eftersom C 1302 saknar allting under ramen är det en hel del saker som måste kompletteras. En avställd BLJ N-vagn (nr 183) kommer att få donera hjul, lagerboxar, lagergafflar, koppel, säkerhetskedjor och eventuellt annat som sitter under vagnen till C 1302. Intressant är att denna N-vagn ursprungligen kommer från just KBJ där den hade nummer 1386!

C 1302 kan tillsammans med lok 4 och en annan N-vagn med ursprunget på KBJ som JTJ också har, så småningom bilda ett litet smålandståg. Annars passar ju C 1302 ypperligt till JTJs övriga två-axliga passagerarvagnar.

Foto: Kjell Ollashed
[img]http://i.imgur.com/g61NZDcl.jpg[/img]


Hela tråden: