Kungliga vagnar – Simon & Garfunkel, LOTTA och ÖSlJ 1966 (Fordon: vagnar)

av Lennart Petersen, Saturday, November 25, 2017, 18:25 (2315 dagar sedan) @ Lars-Erik Larsson

Finns det sådana fortfarande ?
När åkte kungen senast i en sådan?


Kungavagnen är ju numera museiföremål i Gävle. Kronprinsessan besökte Jvm för några år sedan och kommenterade vagnen med förjusning att den väckte fina minnen om familjens resor till Jämtland som skedde i den vagnen.
Annars har ÖSLJ en 1kl vagn som är avsedd för kungabesök men också kan hyras av andra. Och den har faktiskt använts av kungen med familj ett antal gånger, senast den var inkopplad vid kungligt besök torde väl vara invigningen av smalspåret Läggesta-Taxinge.
kungen själv åkte dock på loket men drottningen bör väl ha varit i Ao-vagnen


År 1966 spelade Sveriges dåtida televisions enda kanal in ett pop-program på ÖSlJ i Mariefred. Med i programmet som gjordes av regissören/producenten Peter Goldman var den kända duon Simon & Garfunkel som bl.a. åkte i en av vagnarna som drogs av loket LOTTA. Kan någon möjligen reda ut om 'kungavagnen' fanns redan 1966 och att man filmade S&G i denna vagn? Eller är ÖSlJ:s kungavagn ett senare påfund?

undrar pansjisen på Kungens holme. :-)


ÖSlJs kungavagn är ett senare "påfund". Den tillverkades inför Gripsholms slotts 450-års jubileum 1987.

Lars-Erik Larson

Och den är alltså i princip helt ohistorisk och har inget ursprung från våra svenska 600-banor som annars är förebild för ÖSLJ.
Det var en donator som tyckte det vore trevligt med en sådan vagn för representation och erbjöd sig att helt finansiera bygget av den. ÖSLJ är ägare och man har fått ett tillstånd av hovet att ha statsvapnet på vagnen.


Hela tråden: