Signalbilden kör varsamt + försignal, kandidat i Olskroken (Signaler/säkerhet)

av Stefan Isaksson, Monday, December 04, 2017, 05:23 (2307 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

Signalbilden två gröna + grön eller vit blink har uppenbarligen existerat någonstans.
Någon som har en aning om var, och under vilken tidsperiod?


Denna ritning över Olskroken som jag fann via Gunnar Ekevings ritningssökarsida verkar innehålla en trolig kandidat. Ritningen visar större delen av det som på den tiden skulle kunna kallas Olskrokens ställverksområde. Den är uppdaterad fram till 1948.

På ritningens nedres vänstra del ser man namnet Göteborg-Tingstad och strax till höger om det svängbron över Göta älv. Bron följs, i riktning mot höger, av en något udda huvudsignal, kallad 47hi, som på ritningen är markerad som en sexpositions-/femskenssignal, med symboler uppifrån för ljusöppningarna grön fast, röd fast, grön fast, tom lucka, vit blink, grön blink. De tre översta ljusöppningarna används uppenbarligen för huvudsignalbeskedet, medan de två nedersta används för försignalbeskedet.

Vidare åt höger syns tågvägsbeteckningarna 47h1 för tågväg mot huvudsignal 51h, resp. 47h2 för tågväg mot huvudsignal 25va. Ettan och tvåan i 47h1 resp. 47h2 (som ska vara upphöjda, men det klarar jag inte av här i forumet) visar att 'en grön' visas för tågväg 47h1 och 'två gröna' visas för tågväg 47h2. Försignaleringen framgår visserligen inte av tågvägsbeteckningen, men jag är tämligen övertygad om att den enda vitsen med en tom lucka ovanför den vita blinken var att den skulle vara tydligt separerad från huvudsignalbilden även när denna var 'två gröna' (tågväg 47h2) och inte bara när huvudsignalbilden var 'en grön' (tågväg 47h1). Rimligen visades även 'grön blink' både tillsammans med 'två gröna' och 'en grön'.
/up

Intressant. Var avståndet till nästa huvudsignal ovanligt kort?

Även de andra signalerna kring Göta älvbron verkar milt talat udda.
Signalen i motsatt riktning, en försignal troligen med extrauppgiften att förregla bron, är en tresksnssignal med ljusen grönt (fast/blink) rött och vitt. Signalbilderna torde varit: Grön + vit blink, endast grön blink eller stopp.

En av signalerna som 47hi försignalerar, 51h, verkar vara en helt normal 4-skenssignal som kan visa en grön + försignal eller två gröna. Men den leder mot säckstationen; det finns ingen huvudsignal att försignalera vad jag kan se. Jag gissar att grön blink där indikerar att någon av dvärgarna står i stopp.

SI


Hela tråden: