Kungsängsesplanaden i Uppsala (Järnväg allmänt)

av John T, Wednesday, December 13, 2017, 15:37 (2316 dagar sedan) @ Anders_W

Hej!

Jag sitter och försöker rekonstruera hur vägskydden vid Kungsängsesplanaden i Uppsala (vilka väl revs ca 2014?) såg ut.

Såvitt jag kan påminna mig, var anläggningen som enl. [link=https://www.dropbox.com/s/sl88fbl19hu3em1/Kungs%C3%A4ngsesplanaden.pdf?dl=0]denna PDF[/link].

Minns jag rätt? Eller var rundgångsspåret annorlunda placerat?

Om någon minns det: var det nyckelaktivering överallt, eller använde man tryckknapp som var beroende av spårledningsbeläggningen?

Som jag minns det var rundgången något längre. Bing kartors flygbild (som är tillräckligt gammal för att i viss mån visa spåret), verkar stödja den minnesbilden. Den västra växeln verkar ligga en bit väster om Mältargatan.
[i]
Edit: vid tillräcklig inzoomning visar även Hittas flygbild spåren. Den västra växeln verkar ha legat alldeles intill Sågargatan.[/i]

Vad gäller aktiveringen så har jag klara minnen av att korsningen med Kungsgatan hade tryckknapp av "övergångsställe-typ" (exakt sådan låda och knapp som har suttit och kanske fortfarande sitter på vissa bevakade övergångsställen). Jag har alltid antagit att aktiveringen varit dels beroende av belagd spårledning, dels av synkronisering med gatuljusanläggningen i korsningen bredvid.

Vad gäller övriga vägskydd längs Kungsängsesplanaden minns jag inte lika tydligt, men jag tycker mig komma ihåg att dessa "övergångsställeknappar" inte fanns för dessa vägskydd, utan de aktiverades nog med fyrkantslås eller dylikt.


Hela tråden: